
Op 21 jan 2025 Organiseerde we met Katapult een peer review bij de PPS: Toekomstbestendig Beroepsonderwijs Binnenvaart. Het doel van een Peer review is niet om het samenwerkverband te controleren, maar om te leren en te reflecteren op de voortgang en om de betrokken partijen te helpen hun samenwerking te versterken. Deze blogpost belicht de positieve aspecten en de waardevolle inzichten die tijdens de review naar voren zijn gekomen.
Sterke betrokkenheid en expertise
Een van de meest opvallende aspecten van de peer review was de sterke betrokkenheid van alle deelnemers. Experts uit verschillende vakgebieden, waaronder onderwijs, bedrijfsleven en projectmanagement, kwamen samen om hun kennis en ervaringen te delen. De aanwezige experts toonden een breed scala aan expertise, van Europese bestuurskunde tot maritieme kennis. Deze diversiteit in achtergronden en competenties zorgde voor een verrijkende dialoog en waardevolle perspectieven.
Gezamenlijke focus op verbetering
De peer review was gericht op het identificeren van verbeterpunten en het gezamenlijk zoeken naar oplossingen. Er was een open en constructieve sfeer waarin iedereen vrijuit zijn mening kon geven en ideeën kon aandragen. De reviewers benadrukten het belang van een lerende cultuur waarin feedback wordt gezien als een kans om te groeien en te innoveren. Dit resulteerde in een aantal concrete aanbevelingen die kunnen bijdragen aan een succesvolle afronding van het project.
Waardevolle inzichten en aanbevelingen
De peer review was gericht op het identificeren van verbeterpunten en het gezamenlijk zoeken naar oplossingen. Er was een open en constructieve sfeer waarin iedereen vrijuit zijn mening kon geven en ideeën kon aandragen. De reviewers benadrukten het belang van een lerende cultuur waarin feedback wordt gezien als een kans om te groeien en te innoveren. Dit resulteerde in een aantal concrete aanbevelingen die kunnen bijdragen aan een succesvolle afronding van het project, zoals de suggestie om in te zetten van een community manager om de relatie met de bedrijven te nog hechter onderhouden. Ook werd aangeraden om de bedrijven eerder bij het ontwikkelproces te betrekken en de feedbackloops korter te maken en is de suggestie gedaan om te kijken naar hybride overlegvormen om de bereikbaarheid van de schippers te vergroten.
Samenwerking en enthousiasme
De peer review liet zien dat er veel enthousiasme en passie is bij de betrokken docenten en managers. De onderwijsmanagers van vier verschillende ROC’s werken goed samen. Er is een gezamenlijke drive om het binnenvaartonderwijs naar een hoger niveau te tillen. De review heeft bijgedragen aan het versterken van de banden tussen de verschillende partijen en het creëren van een gedeeld gevoel van verantwoordelijkheid.
Conclusie
De peer review van het project Toekomstbestendig Beroepsonderwijs Binnenvaart was een waardevol en inspirerend moment. Het heeft geleid tot belangrijke inzichten, concrete aanbevelingen en een hernieuwde focus op de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Het projectteam is gemotiveerd om de aanbevelingen op te volgen en de komende periode vol energie verder te werken aan de realisatie van de projectdoelstellingen. Met de inzet en de betrokkenheid van alle partijen is het team vol vertrouwen in een succesvolle afronding van dit belangrijke project.